Windows 10 sıfırlama nasıl yapılır? Bilgisayarı Fabrika Ayarlarına Sıfırlama

Bilgisayarı Fabrika Ayarlarına Sıfırlama

Windows makineniz çalışıyorsa, Microsoft’un  Windows’u Yenile  aracını çalıştırmak veya yeni bir güncellemeyi kaldırmak işinizi görebilir. Sabit diskinizin sağlıklı olduğundan emin olmak için kendi tanılama testlerinizi bile çalıştırabilirsiniz . Ancak bilgisayarınız kötü çalışıyorsa veya mevcut makinenizden kurtulmayı planlıyorsanız, bilgisayarınızı fabrika ayarlarına döndürmenin zamanı gelmiş olabilir.

İster hala Windows 10 kullanıyor olun, ister Windows 11’e yükseltmiş olun , aşağıdaki adımlar çoğunlukla aynıdır. Bu işlem, seçtiğiniz seçeneklere bağlı olarak dosyalarınızı ve geçerli ayarlarınızı silebilir, bu nedenle önce dosyalarınızı yedeklediğinizden emin olun .

Windows 10’u Sıfırla

10 kurtarma ayarları kazanın

Windows 10’da, Ayarlar penceresini açmak için Başlat menüsüne tıklayın ve sol alttaki dişli simgesini seçin. Uygulama listesinden Ayarlar uygulamasını da seçebilirsiniz. Ayarlar altında, Güncelle ve Güvenlik > Kurtarma’ya tıklayın ve ardından Bu bilgisayarı sıfırla altında Başlayın’ı seçin.

Windows 11’i Sıfırla

11 kurtarma kazanmak

Windows 11’de Ayarlar > Sistem > Kurtarma’yı açın  (veya Ayarlar > Windows Güncellemeleri > Gelişmiş seçenekler > Kurtarma ). Bu bilgisayarı sıfırla seçeneğinin yanındaki Bilgisayarı sıfırla seçeneğine tıklayın .

Neyi Sileceğinizi Seçin

menüyü sıfırla

Her iki işletim sisteminde de yalnızca indirilen uygulamaları ve ayarları kaldırmak için Dosyalarımı sakla’yı seçebilirsiniz . Bu, kişisel dosyalarınızı koruyacaktır ve bir sorunu geri almaya çalışıyorsanız önerilir.

Sürücünüz kaydedilemeyecek durumdaysa veya bilgisayardan kurtulmayı planlıyorsanız, indirilen uygulamaları, ayarları ve kişisel dosyaları kaldırarak sürücüyü temizleyen Her şeyi kaldır öğesini seçin.

Yeniden Yükleme Seçenekleri

yeniden yükleme menüsü

Sıfırla düğmesine basmadan önce, Windows’u nasıl yeniden yükleyeceğinizi belirlemelisiniz. Windows’u yerel depolama alanından yüklemek gibi daha uygulamalı bir yaklaşımı tercih ediyorsanız, Yerel yeniden yüklemeyi seçin .

Daha kolay bir rota için, dosyaları doğrudan Microsoft sunucularından çekmek üzere Buluttan indirme’ye tıklayın . Bu seçenek, 4 GB’ın üzerinde kullanılabilir depolama alanı gerektirir, ancak bir USB çubuğundan önyüklemeye göre daha hızlı ve daha güvenilir bir alternatif olması amaçlanmıştır .

Ek Ayarları Özelleştir

dosyalarımı sakla seçenekleri

Seçimleriniz yapıldıktan sonra, seçtiğiniz şeye bağlı olarak özelleştirebileceğiniz birkaç ekstra ayar vardır. Seçimlerinizi görüntülemek için Ek ayarlar ekranında Ayarları değiştir’e tıklayın 

  • Dosyalarımı sakla’yı seçerseniz , uygulamalar ve ayarlar varsayılan olarak PC’nin yeni olduğu zamanki hallerine döner. Önceden yüklenmiş uygulamaları geri yükle seçeneğini devre dışı bırakarak bunu değiştirebilirsiniz .
  • Her şeyi kaldır’ı seçerseniz , Windows tüm dosyalarınızı siler. Bu, kişisel dosyaları kaldırmanın en hızlı yoludur, ancak daha az güvenlidir çünkü bu dosyalar doğru yazılımla kurtarılabilir . Makineyi satmayı planlıyorsanız, verilerinizin silinmesini değil, üzerine yazılmasını sağlamak için Temiz verileri etkinleştirmeniz gerekir. Bu daha uzun sürecek ama beklemeye değer.

ayarları sil

Windows’u nasıl yeniden yüklemek istediğinizi zaten seçtiniz, ancak bu yanıtı bu menüden değiştirebilirsiniz. Windows İndirilsin mi etkinleştirilsin mi devre dışı bırakılsın mı? seçenek. Seçimi Evet olarak işaretleyerek, işletim sisteminin uzaktan indirilmesine geçiş yapacaksınız.

Yüklü birden fazla sürücünüz varsa, bunların da silinip silinmeyeceğini kontrol etme seçeneği olacaktır. İş yeriniz aracılığıyla belirli yapılandırmalar ayarlanmışsa, çalışma yeri kaynaklarını silmek için başka bir seçenek mevcut olabilir.

Bilgisayarınızı Sıfırlayın

sıfırlamaya hazır

Tüm kararlarınızı verdikten sonra İleri’ye tıklayın ve Windows, sıfırlama işlemini gerçekleştirdiğinizde ne olacağını özetleyen bir ekran oluşturacaktır. Dosyalarımı sakla’yı seçtiyseniz  , sıfırlama ile kaldırılacak uygulamaların listesine bakabilirsiniz. Taahhüt etmeye hazır olduğunuzda Sıfırla’yı tıklayın . Bilgisayarınız bir süre sonra yeniden başlayacak ve yeniden açılacaktır.

Bilgisayardan kurtuluyorsanız işiniz bitmiştir. Aksi takdirde, Windows’ta tekrar oturum açın ve kaldırmayı seçtiğiniz şeyin makineden silindiğinden emin olun. Dosyalarınızı bir  çevrimiçi yedekleme hizmeti  veya  Kurtarma Sürücüsü kullanarak yedeklediyseniz , artık makineye geri yüklenebilirler.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir